8-10 вересня кафедрою трудового, екологічного та агарного права проведена Всеукраїнська науково-практична конференція з нагоди відзначення 25-річчя навчально-наукового юридичного інституту

8-10 вересня кафедрою трудового, екологічного та агарного права проведена Всеукраїнська науково-практична конференція з нагоди відзначення 25-річчя навчально-наукового юридичного інституту Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника. Головною темою конференції була проблематика реалізації норм екологічного, земельного та аграрного права в умовах реформування правової системи України.

У конференції взяло участь близько 40 представників профільних кафедр провідних вищих навчальних та наукових закладів України: Інституту держави і права імені В. М. Корецького НАН України, Київського національного університету імені Тараса Шевченка, Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого, Національного університету біоресурсів і природокористування, Національного університету «Одеська юридична академія», Львівського національного університету імені Івана Франка, Чернівецького юридичного інституту Національного університету «Одеська юридична академія», Хмельницького університету управління та права, Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки.

Метою конференції стало зміцнення існуючої платформи співпраці науковців України у сфері реалізації норм екологічного, аграрного та земельного права і створення нових можливостей для обговорення ідей у сфері як теоретичного наукового знання, так і практики реалізації норм чинного законодавства та їх удосконалення.

Урочисте відкриття конференції проводилось у конференц-залі навчально-наукового Юридичного інституту. Ректор Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника професор І. Є. Цепенда привітав учасників із початком роботи, презентував актуальні напрямки діяльності Університету в рамках реалізації міжнародних та всеукраїнських наукових проектів. Директор навчально-наукового юридичного інституту професор В. А. Васильєва запросила учасників до плідного наукового обговорення та наголосила на важливості проведення таких об’єднуючих наукових заходів, а також на тому, що подібні наукові конференції з проблем корпоративного права та кримінальної політики в юридичному інституті набули системного, щорічного характеру.

Перший день роботи конференції був присвячений дискусії щодо актуальних питань реалізації норм екологічного та природоресурсного права. На пленарному засіданні виступили: Почесний професор Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, професор, доктор юридичних наук, академік НАПрН України В. В. Костицький, професор, доктор юридичних наук, академік НАПрН України Н. Р. Малишева, професор, доктор юридичних наук М. В. Краснова, професор, доктор юридичних наук Н. Р. Кобецька, доцент, кандидат юридичних наук С. М. Романко.

У своїх доповідях виступаючі наголошували на особливостях та проблемах реалізації екологічної сутності сучасної держави; умовах ефективності реалізації норм екологічного права в період його реформування; ролі держави в механізмі реалізації екологічного права та законодавства; співвідношенні анулювання спеціального дозволу на користування надрами та припинення права надрокористування; правовідносин у сфері охорони клімату та реалізації норм національної та міжнародної кліматичної політики.

У наступні дні робота конференції продовжилась в м. Яремче. Другий день конференції розпочався із пленарного засідання та дискусії в сфері реалізації норм аграрного та земельного права. Присутні мали можливість заслухати доповіді представників науки земельного та аграрного права, зокрема, професора, доктора юридичних наук, член-кореспондента НАПрН України М. В. Шульги, професора, доктора юридичних наук В. М. Єрмоленка, професора, доктора юридичних наук В. Ю. Уркевича, доктора юридичних наук А. В. Духневича, професора, доктора юридичних наук В. Д. Сидор, доктора юридичних наук І. О. Костяшкіна, доктора юридичних наук Т. Є. Харитонової, доцента, кандидата юридичних наук М. Я. Ващишин, доцента, кандидата юридичних наук Т. В. Курман, доцента, кандидата юридичних наук Т. В. Лісової. Було послідовно висвітлено питання завершення земельно-правової реформи та виклики, які постають перед земельно-правовою наукою; проблеми заборони відчуження земель сільськогосподарського призначення, удосконалення та гармонізації норм національного законодавства щодо показників безпеки з міжнародними стандартами СОТ та ЄС; особливості реалізації норм аграрного права щодо сільськогосподарських підприємств; новації у порядку зміни меж районів і міст у світлі реформи децентралізації; окремі аспекти права власності на землю Українського народу; особливості вчинення нотаріальних дій із земельними ділянками під час мораторію та ряд інших.

На наступний день фахівці у сфері екологічного, земельного та аграрного права підвели підсумки роботи конференції, узагальнили отримані в результаті наукової дискусії висновки та рекомендації щодо вдосконалення механізму реалізації відповідних галузевих норм права.

Учасники конференції також мали можливість відвідати відомий Яремчанський водоспад та Карпатський національний природний парк, який охоплює надзвичайно цінні з ландшафтно-екологічної, ботаніко- і зоогеографічної та природоохоронної точок зору гірські екосистеми у найвищому східному секторі Українських Карпат, пройти екологічною «Ведмежою» стежкою з різноманітних природних матеріалів.