Відбувся круглий стіл «Європейські спільні демократичні цінності та конституційний процес в Україні: проблеми теорії та практики»

22 грудня 2017 року в стінах навчально-наукового юридичного інституту Прикарпатського національного університету ім. Василя Стефаника було проведено круглий стіл на тему «Європейські демократичні цінності та конституційний процес в Україні: проблеми теорії та практики» присвячений світлій пам’яті професора Л. П. Юзькова (28.01.1938 року – 02.03.1995 року), Голови Конституційного Суду України (1992-1995 роки), члена Венеційської комісії «За демократію через право» з нагоди 80- річчя від дня його народження.

Модератором заходу став Розвадовський В.І., завідувач кафедри конституційного, міжнародного та адміністративного права, науково-навчального юридичного інституту.

На початку круглого столу з вітальним словом виступив Микитин Юрій Іванович – заступник директора навчально-наукового Юридичного інституту.

Під час круглого столу були обговорені такі питання:

  1. Л. Юзьков як основоположник доктрини конституційного судочинства в Україні (за матеріалами першого закону про Конституційний Суд України 1992 року).
  2. Децентралізація влади в Україні: проблеми теорії та практики.

3.Державний  устрій та  місцеве  самоврядування  в  конституційних  проектах  українських  політичних   партій  1990-1996 р.р.

4.Інститут конституційної скарги громадян: порівняльно-правовий аналіз законодавства країн Центральної та Східної Європи й України.

5.Принцип прямої дії положень Конституції України та його значення для правозастосовної практики (за матеріалами рішень Конституційного Суду України).

  1. Внесення змін до Конституції України та проблема меж здійснення прав і свобод людини і громадянина.
  2. Проблеми правової охорони Конституції України.
  3. Правові підстави та порядок заборони на внесення змін до Конституції України в умовах надзвичайного або воєнного стану.
  4. Депутатський імунітет: порівняльний аналіз законодавства України та зарубіжних країн.
  5. Права людини та внесення змін до Конституції України з питань пенсійного забезпечення.
  6. Проблеми функціонування інститутів конституційного процесу в Україні у період 2004-2017 років.
  7. Сучасні проблеми конституційного процесу в Україні.
  8. Вплив конституційно-правової реформи в Україні на адвокатуру.
  9. Інститут внесення змін до Конституції України і референдна демократія.
  10. Європейські спільні демократичні цінності та контроль Конституційного Суду України за додержанням конституційно встановленої процедури внесення змін до Конституції України.
  11. Доктрина установчої влади народу та рішення всеукраїнського референдуму від 16 квітня 2000: правова визначеність і політична позиція парламенту.

На протязі всього заходу між учасниками точились палкі дискусії, оскільки всі питання, які обговорювались, є надзвичайно актуальними в наш час. Щиро дякуємо всім присутнім за активну участь у роботі круглого столу. Окрема подяка Розвадовському В. І. за високий рівень проведення.

За результатами круглого столу видано Збірник круглого столу на тему “Європейські спільні демократичні цінності та конституційний процес в Україні: проблеми теорії і практики : матеріали круглого столу (м. Івано-Франківськ, 22 грудня 2017 року) / упорядник В.І. Розвадовський /. – м. Івано-Франківськ, 2018