Випускники навчально-наукового юридичного інституту стають успішними у правничих професіях за кордоном

Доступ до діяльності у сфері юриспруденції в інших країнах наші студенти отримують, переважно, шляхом нострифікації диплому або продовження навчання на основі здобутого освітнього рівня в Україні. Серед вихованців альма-матер є судді, адвокати, прокурори, поліцейські, службовці органів державного управління та місцевої влади у Великобританії, США, Канаді, Австрії, Німеччині, Словаччині, Португалії, Польщі, Чехії та інших країнах. Відрадно, що до цього переліку додалася і Швеція.

Випускниця магістратури 2018 року Катерина Вальстрюм пройшла цей шлях і поділилась своєю історією з нами. Після закінчення нашого інституту Катерина почала працювати юристом за кордоном в межах одного із спільних проектів України та Польщі, далі продовжила свою кар’єру у Швеції. До Вашої уваги невеличке інтерв’ю з  нею.

Катерино, що Вам найбільше запам‘яталося з навчання в юридичному інституті?

Мені завжди подобалась оригінальна методика викладання в нашому інституті, викладачі вміли зацікавити.

Який предмет найбільше подобався?

Кримінальне і сімейне право, проте детальніше на магістратурі я почала вивчати екологічне право.

Як Ви бачили своє майбутнє протягом навчання в університеті, до чого прагнули, що планували?

Я хотіла бути викладачем права (тому і вступила до юридичного інституту). У мене була гарна вчителька права в школі, яка надихнула на все життя.

Як Вам вдалось підтвердити свій диплом за кордоном, чи важко це зробити?

У Швеції ця процедура є тривалою, скрупульозною. Спочатку треба перекласти і апостилювати свої дипломи, далі – процедура реєстрації на єдиному сайті і їхня перевірка на відповідність європейським стандартам, зокрема підрахунок годин. У моєму випадку також попросили прочитати магістерську роботу. Її належно завірену копію можна надсилати й українською, оскільки в установі, яка приймає рішення про нострифікацію є працівник, що володіє українською мовою. Відзначу, що найбільшу роль, все ж,  відіграє саме магістерська робота, яка отримує сертифікат відповідності. Крім того обов’язковою вимогою є знання шведської мови.

Куди слід звертатись для нострифікаціїсвого диплому?

Для підтвердження диплому необхідно звернутись до так званого Universitets-ochh gskoler det (Рада університету та коледжу). Там все детально розкажуть.

Декілька слів для наших студентів та викладачів.

Ще до нострифікації диплому в Швеції я працювала юристом у Польщі. Незважаючи на труднощі, що можуть виникнути при реалізації професії за кордоном, зокрема, різні законодавства, наголошу – все можливо! Головне любити своє ремесло.

Викладачам велике дякую. Особлива вдячність кафедрі трудового екологічного та аграрного права і моєму науковому керівнику О.А. Вівчаренку. Також вдячна директору В.А. Васильєвій, яка сприяла у підготовці необхідної документації для нострифікації.