Відбулися наукові онлайн-дебати «Досвід 25-ї річниці сучасного українського конституціоналізму та 30-річчя української державності: здобутки і втрати, проблеми та перспективи»

25 червня 2021 р. на базі кафедри конституційного, міжнародного та адміністративного права Навчально-наукового юридичного інституту Прикарпатського національного університету ім. Василя Стефаника було проведено наукові онлайн-дебати (у форматі круглого столу) на тему «Досвід 25-ї річниці сучасного українського конституціоналізму та 30-річчя української державності: здобутки і втрати, проблеми та перспективи».
Наукові дебати мали мультидисциплінарний характер. Участь в обговоренні актуальних питань сучасного державотворення взяли представники різноманітних галузей наукових знань: публічного управління, філологічних, юридичних, філософських, історичних та політичних наук, а також громадські і політичні діячі та представники громадських організацій.

Із привітальним словом до учасників звернулись заступник директора ННЮІ ПНУ Олег Вівчаренко, завідувач кафедри конституційного, міжнародного та адміністративного права ННЮ ПНУ Володимир Розвадовський, та голова Івано-Франківської міської територіальної громади Руслан Марцінків.

Під час наукових дебатів відбулися цікаві обговорення та дискусії. Зокрема, з темою «Конституція України: досягнення і проблеми» виступив Степан Волковецький – голова Івано-Франківського обласного об’єднання ВУТ «Просвіта». Із проблемами державного устрою України в конституційному процесі учасників ознайомив доктор історичних наук Сергій Адамович. Заслужений юрист України, доктор юридичних наук Олег Вівчаренко виступив із доповіддю «Нова Конституція України – шлях до утворення української державності». Про вплив глобалізаційних процесів на розвиток української державності учасникам розповів доцент кафедри суспільних наук ІФНТУНГ Богдан Гривнак. З актуальними та змістовними доповідями виступили також доцент кафедри мовознавства ІФНМУ Марія Гуцол; регіональний представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в Івано-Франківській області Людмила Непийвода; Заслужений працівник освіти України, доктор політичних наук Сергій Дерев’янко та інші.

Усі бажаючі могли долучитися до трансляції наукових дебатів на сторінці кафедри конституційного, міжнародного та адміністративного права ПНУ у соціальний мережі Facebook або за посиланням на платформі google meet.

Обговорення тематики круглого столу дало можливість досягти мети і завдань даного заходу в повному обсязі. За результатами виступів та обговорень було сформульовано низку науково-теоретичних та практичних рекомендацій, які будуть викладені у збірнику матеріалів круглого столу.