Відбувся IІ конкурс учнівських творів-есе з правової тематики

На базі Навчально-наукового Юридичного інституту Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника було успішно проведено IІ конкурс учнівських творів-есе з правової тематики. Даний конкурс мав на меті активізувати не лише ретроспективну активність учнів, спрямовану на відтворення отриманих знань з правознавства, а й їх перспективну (творчу) діяльність, пов’язану з формуванням власних пропозицій по удосконаленню державно-правової системи України.

Конкурс учнівських творів-есе з правової тематики проводився у декілька етапів: 1) 1-ий етап – підготовка та подання робіт на конкурс (до 19 березня 2021 р.); 2) 2-ий етап – перевірка та рецензування творів-есе з правової тематики фахівцями Навчально-наукового Юридичного інституту Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника з урахуванням профілю та спеціалізації кафедр(з 19 березня 2021 р. до 01 квітня 2021 р.); 3) 3-ій етап – узагальнення та оприлюднення результатів зазначеного конкурсу.

Конкурсантам для виконання творчих завдань було запропоновано на вибір наступні теми дослідження: 1) Історико-правове значення та актуальність положень Декларації про державний суверенітет та Акту проголошення незалежності України; 2) Проблеми механізму забезпечення конституційних прав людини в умовах воєнного стану та окупації; 3) Проблема юридичних меж необхідної та допустимої поведінки представників публічної служби в Україні; 4) Міжнародно-правові та вітчизняні шляхи вирішення збройних конфліктів; 5) Шляхи удосконалення медичного законодавства України у контексті пандемії «Covid – 19»; 6) Екологічна катастрофа та природні стихійні явища як показник недосконалості екологічного законодавства України; 7) Право на доступ до правосуддя: європейські стандарти та проблеми забезпечення в Україні; 8) Перспективи розвитку ювенальної юстиції в Україні та світі; 9) Неупереджений судовий розгляд як гарантія забезпечення прав людини: практичні аспекти реалізації; 10) Захист сімейних прав та інтересів дитини у цивільному судочинстві: перспективи і проблеми і перспективи.

З урахуванням вищезазначених тем на конкурс надійшла значна кількість учнівських творів-есе на правничу тематику, які відзначаються не лише звичайним буденним інтересом учнів до правових проблем України та світу, а й первинним науковим баченням шляхів їх вирішення. Безумовно, найбільша творча та головна науково-пошукова увага учнів була спрямована на такі теми, як: 1) Міжнародно-правові та вітчизняні шляхи вирішення збройних конфліктів; 2) Шляхи удосконалення медичного законодавства України у контексті пандемії «Covid – 19»; 3) Екологічна катастрофа та природні стихійні явища як показник недосконалості екологічного законодавства України. Такий інтерес юних дослідників об’єктивно відображає ключові проблеми правового регулювання в Україні та світі.

З числа рецензованих праць визначено 29 переможців та призерів, дані про яких викладені у зведеній таблиці результатів IІ Конкурсу учнівських творів-есе з правової тематики. Переможці та призери даного конкурсу будуть нагороджені дипломами, а їх наукові керівники – подяками. З урахуванням існуючої ситуації, пов’язаної з пандемією «Covid-19», про порядок нагородження буде повідомлено додатково.

Висловлюємо щиру подяку учасникам та їх науковим керівникам за участь у такому заході, у рамках якого учні мали можливість проявити власне авторське бачення щодо вирішення ключових правових проблем сучасності. Сподіваємось на подальшу участь в аналогічному заході наступного року.

Зведена таблиця переможців та призерів