Студенти навчально-наукового юридичного інституту взяли участь у події світового масштабу

З 5 по 16 квітня 2021 р. відбувалася непересічна для світової екологічної та кліматичної політики подія – Глобальний молодіжний саміт МСОП «Одна природа, одне майбутнє» (IUCN YOUTH SUMMIT). Одним зі співорганізатором форуму стала Академія екологічного права Міжнародного союзу охорони природи, членом якої з 2010 року є Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника, а представниками – науково-педагогічні працівники кафедри трудового, екологічного та аграрного права.

З огляду на триваючу пандемію та з метою охоплення якомога більшої кількості молоді саміт проводився в онлайн режимі. Протягом двох тижнів учасники змогли долучитися до понад 25 тематичних треків, що проводяться молоддю, діалогів між поколіннями, майстер-класів та інших заходів. На запрошення Академії екологічного права Міжнародного союзу охорони природи участь в роботі взяли студенти навчально-наукового юридичного інституту, зокрема, магістри спеціалізації екологічне та природоресурсне право та студентка 3 курсу.

Струтинська Лілія Василівна (студентка 1 року магістратури, ОП Право, спеціалізація «екологічне та природоресурсне право) зацікавилася проблематикою зміни клімату та брала участь в інтерактивному круглому столі, де учасникам було запропоновано визначити проблеми адаптації до змін клімату та розглянути способи залучення молоді як кінцевого користувача до процесу вирішення проблем. Учасники були розподілені у віртуальні кімнати для спільного створення власних кліматичних рішень.

Працун Вікторія Василівна (студентка 1 року магістратури, ОП Право, спеціалізація «екологічне та природоресурсне право) брала участь у заході «Природні рішення для людей, природи та справедливості», що був корисним для студентки в контексті здійснюваного нею магістерського дослідження «Правові аспекти екологічної міграції». До виступів на цій відео-конференції залучалися експерти-доповідачі з неурядових громадських організацій та лідерів корінних народів Гватемали, Мексики та інших країн. Даний захід був зосереджений на правах (зокрема, на землю, інші природні ресурси) та проблемі несправедливості у ставленні до  місцевих та корінних громад у всьому світі. Учасники мали змогу висловити власну думку щодо екологічних ситуацій, які склалися, а також запропонувати способи, які допоможуть зберегти навколишнє природнє середовище та доступ до безпечних природних ресурсів. Захід був корисним також для роботи над моїм магістерським дослідженням на тему

 

Московчук Ірина Ярославівна (студентка 3 курсу бакалаврату, ОП Право) також скористалася унікальною можливістю і брала участь у IUCN YOUTH SUMMIT. Найцікавішою розглянутою темою  для студентки було питання зміни клімату, що утвердило учасницю в думці, що захист докілля є однозначно найпріоритетнішим кроком у діяльності не лише окремих держав, а й усієї світової спільноти.