Проведення гостьової лекції з питань правової охорони атмосферного повітря в ЄС і Україні

18 жовтня в рамках вивчення навчальних дисциплін еколого-правового спрямування для студентів третього курсу ОП Міжнародне та європейське право й ОП Право та студентів ОР “Магістр” було проведено гостьову лекцію з метою поглибленого розгляду практичних проблем теми «Правова охорона атмосферного повітря в Україні та ЄС».

Запрошеною лекторкою виступила Рімма Куштим, старша експертка з питань реформи промислового забруднення та моніторингу якості повітря Команди підтримки реформи при Міністерстві захисту довкілля та природних ресурсів України.

Тема лекції «Політика та законодавство ЄС у сфері охорони атмосферного повітря, досвід його апроксимації в Україні».

Зустріч розпочалася з опитування студентів по питаннях «Чи стикалися ви з проблемою забруднення повітря?» та «Які, на вашу думку, основні джерела забруднення повітря в Європі?».

Після отриманих відповідей, лекторка перейшла до аналізу передумов, які слугували підставами для запровадження правових механізмів регулювання якості атмосферного повітря, зокрема в ЄС.

Згодом було визначено напрями політики ЄС у сфері охорони атмосферного повітря, охарактеризовано директиви ЄС про якість атмосферного повітря, директиви, що регулюють джерела викидів і безпосередньо Директиву про національні зобов’язання щодо скорочення викидів, Директиву про промислові викиди.

Окрему увагу лекторка приділила проблемам апроксимації директив ЄС у сфері якості атмосферного повітря та промислового забруднення в Україні й загалом труднощам впровадження підходів законодавства ЄС у екологічній політиці в Україні.

Кафедра трудового, екологічного та аграрного права й студенти висловлюють вдячність лекторці за надану можливість ознайомитися з представленим матеріалом, а також за його змістовне й цікаве наповнення.