Відбулася XXІ науково-практична конференція «Здійснення та захист корпоративних прав в Україні: шлях до європейських стандартів».

XXІ Міжнародна науково-практична конференція

«ЗДІЙСНЕННЯ ТА ЗАХИСТ КОРПОРАТИВНИХ ПРАВ В УКРАЇНІ: ШЛЯХ ДО ЄВРОПЕЙСЬКИХ СТАНДАРТІВ»,

присвʼячена світлій памʼяті Валентини Антонівни Васильєвої,

доктора юридичних наук, професора, Заслуженого юриста України, директора Навчально-наукового юридичного інституту Прикарпатського національного університету імені В. Стефаника (2008 – 2022 р.р.),

 головного наукового співробітника Лабораторії проблем корпоративного права НДІ приватного права і підприємництва імені академіка Ф. Г. Бурчака Національної академії правових наук України

  1. 10. 2023 року відбулася XXІ науково-практична конференція «Здійснення та захист корпоративних прав в Україні: шлях до європейських стандартів». Традиційно, щорічна науково-практична конференція з корпоративного права зумовлює обʼєднання фахівців зі всіх куточків України та європейських країн для обговорення та вирішення актуальних питань правового регулювання корпоративних відносин в Україні та у країнах Європейського Союзу.

Втім цього року науковий захід в першу чергу присвячено світлій памʼяті Валентини Антонівни Васильєвої, доктора юридичних наук, професора, Заслуженого юриста України, директора Навчально-наукового юридичного інституту Прикарпатського національного університету імені В. Стефаника (2008 – 2022 р.р.), головного наукового співробітника Лабораторії проблем корпоративного права НДІ приватного права і підприємництва імені академіка Ф. Г. Бурчака Національної академії правових наук України.

Учасники конференції висловлювали свою скорботу та ділилися теплими щирими спогадами про Валентину Антонівну Васильєву. Згадували про неї, як про Видатного Цивіліста, Прекрасну Людину, Вчителя, Науковця, Наставника, Керівника, Подругу. Учні та колеги, які мали можливість працювати з Валентиною Антонівною, передавали пережиті емоції від спілкування; особисті розмови та миттєвості, що асоціюються з її особистістю; наголошували на життєвих принципах та людських цінностях вченої.

Для когось Валентина Антонівна запам’яталась своєю непересічною роллю у їх становленні як  науковців, заклавши любов до корпоративного права та бажання  працювати саме за цим напрямом; для інших – як науковий опонент, колега, з якою цікаво вести конструктивну наукову дискусію або ж працювати над законопроєктами. Йшла мова й про досвід роботи під її крилом як керівника в навчально-науковому юридичному інституті, на кафедрі цивільного права, Лабораторії проблем корпоративного права, реалізовуючи безліч наукових проєктів та амбітних ідей.

Вчені та учні згадували про неї, як про засновницю прикарпатської школи корпоративного права, організатора щорічних фундаментальних добре знаних серед науковців та практиків конференцій з проблем корпоративного права, що ось уже понад два десятки років успішно проходять на Івано-Франківщині; наголошували на далекоглядних наукових концепціях вченої та обов’язку розвивати напрацьоване далі. Йшла мова про об’єднуючу силу в особі професора В. А. Васильєвої та потребу надалі гуртуватися навколо її наукових ідей та планів, що відобразилося у започаткованих Васильєвських читаннях, де вогник ЇЇ енергії завжди буде у нашій пам’яті!

Тому впродовж наукового заходу учнями та вченими неодноразово вказано на базові засади, що закладені Валентиною Антонівною ще двадцять років тому у вчення про корпоративне право, які не втратили своєї актуальності й зараз, а, навпаки, розвиваються у наукових доповідях фахівців – корпоративістів.

У ході науково-практичної конференції також вдалося висвітлити передові ідеї щодо удосконалення правового регулювання корпоративних відносин в умовах воєнного стану; охарактеризовано належні та ефективні способи захисту корпоративних прав; окреслено вітчизняні та європейські принципи здійснення корпоративних прав; проаналізовано корпоративне законодавство України з урахуванням можливості його гармонізації із правом країн Європейського Союзу.

Варто зазначити, що на початку роботи XXІ Міжнародної науково-практичної конференції щодо здійснення та захисту корпоративних прав директором НДІ приватного права і підприємництва імені академіка Ф. Г. Бурчака НАПрН України, доктором юридичних наук, професором Олександром Дмитровичем Крупчаном було нагороджено Грамотою та медаллю від Союзу юристів України «Видатний юрист України» Валентину Антонівну Васильєву у світлу памʼять про неї посмертно та висловлено глибоку повагу до її наукової та практичної діяльності, наголошено на її людських якостях, як Колеги, Подруги, Вченої.

Окрім того, Олександр Дмитрович наголосив на тому, що за інших обставин колектив Науково-дослідного інституту приватного права та підприємництва імені академіка Ф. Г. Бурчака НАПрН України та Навчально-наукового юридичного інституту Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника мали зустрітися для проведення конференції на Прикарпатті. Адже саме Валентина Антонівна Васильєва започаткувала проведення даного наукового заходу щорічно у дусі фахових, але в той же час душевних зустрічей однодумців з усієї України, а згодом й з інших країн.

На знак довготривалої ефективної наукової співпраці директор НДІ приватного права та підприємництва імені академіка Ф. Г. Бурчака НАПрН України, доктор юридичних наук, професор Олександр Дмитрович Крупчан наділив званням «Почесний доктор Інституту» ректора Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, доктора політичних наук, професора Ігоря Євгеновича Цепенду та вручив Подяку від колективу Інституту колективу Навчально-наукового юридичного інституту в особі його директора, Заслуженого юриста України, кандидата юридичних наук, доцента Юрія Івановича Микитина. Окрім того, колективу Лабораторії проблем корпоративного права передано Подяку від Київської та Подільської частини колективу Інституту за багаторічну плідну наукову працю.

Тематику XXІ Міжнародної науково-практичної конференції щодо здійснення та захисту корпоративних прав розкрито в світлі доцільності та необхідності приведення механізмів реалізації відповідно до європейських стандартів з урахуванням змін, що зумовлені воєнним станом на території України. Зокрема, теми доповідей були присвячені обговоренню питань щодо доктринального розуміння корпорації та вчення про корпоративне право у наукових працях професора В. А. Васильєвої, віртуальним активам як обʼєктам корпоративних прав у країнах загального та цивільного права, інформації щодо правопорушень у корпоративному середовищі, принципам корпоративного права, питанням щодо впливу права компаній на acquis ЄС щодо непідприємницьких товариств та установ, про впровадження конструкції віртуального місцезнаходження юридичної особи в право Європейського Союзу, про переважні права акціонерів на придбання акцій з урахуванням європейських стандартів, щодо пріоритетності державної підтримки малого та середнього підприємництва, компенсації як способу захисту прав сторін корпоративного договору, деяким аспектам захисту законних прав та інтересів кредиторів під час реорганізації господарських товариств, забезпеченню позову у корпоративних спорах як способу захисту корпоративних прав та інтересів та багатьом іншим питанням відповідно до викликів часу сьогодення.

За результатами проведення XXІ Міжнародної науково-практичної конференції «Здійснення та захист корпоративних прав в Україні: шлях до європейських стандартів» буде видання електронного збірника наукових праць, у якому представлено доповіді науковців з Харківського, Одеського, Тернопільського, Київського, Львівського та Франківського наукових осередків, а також наукові повідомлення вчених з країн Європейського Союзу.

Конференція проходила онлайн на дистанційній платформі Cisco Webex Meetings. Організаторами наукового заходу виступили Лабораторія проблем корпоративного права Науково-дослідного інституту приватного права і підприємництва імені академіка Ф. Г. Бурчака Національної академії правових наук України та Навчально-науковий юридичний інститут Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника.

Для перегляду наукових виступів переходьте за посиланням:

https://www.facebook.com/labcorplaw/

 

З повагою,

колектив Лабораторії проблем корпоративного права