День університету: вручення дипломів почесних професорів та Стефаниківської академічної нагороди

Вчора наш Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника відзначав 84-ту річницю та 153 роки від дня народження патрона університету Василя Стефаника. Насичена програма заходів до Дня університету розпочалася з урочистої Академії на площі біля памʼятника Василю Стефанику.

Розпочали дійство із вшанування пам`яті загиблих українців, військових і цивільних, Героїв і Героїнь України хвилиною мовчання і покладанням квітів до пам’ятного обеліску студентам і викладачам, котрі поклали свої життя задля нашої Перемоги у цій жорстокій та несправедливій війні. Також квіти було покладено до пам’ятника патрону Прикарпатського національного університету – Василю Стефанику.

В урочистостях взяли участь керівництво ПНУ, викладачі та студенти, а також запрошені гості — перший заступник Голови обласної ради Василь Гладій, міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків, директор департаменту освіти і науки Івано-Франківської Обласної державної адміністрації Віктор Кімакович. Серед гостей свята були також ректор Херсонського державного університету Олександр Співаковський та проректори ХДУ, ректор Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу Ігор Чудик, проректорка Івано-Франківського національного медичного університету Наталія Козань. Також до нас завітали представники Національної спілки журналістів України – секретар Національної спілки журналістів України, координатора Івано-франківського Центру журналістської солідарності Вікторія Плахта та багаторічна керівниця пресслужби ПНУ, а нині секретар первинної організації Прикарпатського національного університету НСЖУ, асистент Івано-франківського центру журналістської солідарності Богдана Засідко.

Відкрив урочисту Академію ректор Прикарпатського національного університету Ігор Цепенда: «Ми з особливою приємністю підходимо завжди до цієї події. 84 року тому був створений перший вищий навчальний заклад на Прикарпатті. Протягом всього періоду часу ми радіємо нашим випускникам, а їх більше 130 тисяч. Вони сьогодні зміцнюють, розбудовують та захищають нашу Україну. Головне завдання всіх закладів вищої освіти, це консолідувати зусилля. З одного боку, на підготовку кадрів, а з іншого, на те, щоб ми зберегли українську молодь для своєї держави. Дякуємо нашій владі за те, що протягом років відчуваємо підтримку, яка є взірцевою для інших регіонів, за спільні проєкти та їх реалізацію. Хочу також подякувати всім нашим студентам, які знаходяться тут. Ми впевнені в тому, що саме ви станете тією основою, яка буде творити нову Україну. Ваша громадянська мужність, прагнення до знань є підтвердженням цього. Велика вдячність нашим викладачам, які в складних умовах докладають чималих зусиль для того, щоб передати знання. Це є великою та неоціненною місією протягом життя».

Далі розпочалася урочиста церемонія посвяти почесних професорів ПНУ.

Званнями почесних професорів нагороджено директора Івано-Франківського регіонального центру оцінювання якості освіти, поета, публіциста Богдана Томенчука та доктора юридичних наук, професора кафедри кримінального права Навчально-наукового юридичного інституту Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника Павла Фріса.

Прикарпатський університет наслідує добрі традиції. Так з метою визнання вагомих здобутків та значних заслуг науковців університету у сфері гуманістичних та природничих наук щорічно проводиться присудження академічної нагороди імені Василя Стефаника. Її у номінації «Золота медаль» одержав український історик, почесний краєзнавець України, академік Академії наук вищої школи України, дійсний член Наукового Товариства імені Шевченка, доктор політичних наук, професор Іван Монолатій.

На завершення церемонії прозвучав духовний гімн України у виконанні хору Навчально-наукового Інституту мистецтв Прикарпатського національного університету. Керівник – кандидат мистецтвознавства, доцент кафедри методики музичного виховання та диригування Жанна Зваричук.