Відбулася XX Міжнародна науково-практична конференція «ЗМІНИ У КОРПОРАТИВНОМУ ЗАКОНОДАВСТВІ В ПЕРІОД ДІЇ ПРАВОВОГО РЕЖИМУ ВОЄННОГО СТАНУ В УКРАЇНІ»

30 вересня 2022 року відбулася XX Міжнародна науково-практична конференція «Зміни у корпоративному законодавстві в період дії правового режиму воєнного стану в Україні». У зв’язку із запровадженням воєнного стану на території України та продовженням дії карантинних обмежень, пов’язаних з COVID-19 Конференція пройшла онлайн на дистанційній платформі Cisco Webex Meetings. Традиційно щорічна Міжнародна науково-практична конференція присвячена обговоренню та вирішенню проблем корпоративного права. Організаторами наукового заходу виступили Лабораторія проблем корпоративного права Науково-дослідного інституту приватного права і підприємництва імені академіка Ф. Г. Бурчака Національної академії правових наук України та Навчально-науковий юридичний інститут Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника.

З привітальним словом до учасників XX Міжнародної науково-практичної конференції звернулася доктор юридичних наук, професор, провідний науковий співробітник та керівник теми Лабораторії проблем корпоративного права, директор навчально-наукового юридичного інституту Валентина Антонівна Васильєва, яка побажала учасниками плідної співпраці, окреслила проблематику заходу ти визначила вектори руху корпоративного законодавства в умовах воєнного стану. До привітань наукового колективу також долучилася дирекція Науково-дослідного інституту приватного права і підприємництва імені академіка Ф. Г. Бурчака Національної академії правових наук України. Зокрема, вчений секретар, кандидат юридичних наук, старший дослідник Тетяна Григорівна Попович привітала учасників науково-практичної конференції з нагоди її проведення, висловила підтримку організаторам наукового заходу та підкреслила актуальність і своєчасність обговорення змін корпоративного законодавства у воєнний час. Модератором заходу виступила кандидат юридичних наук, доцент, завідувач Лабораторії проблем корпоративного права Ліліана Василівна Сіщук.

XX Міжнародну науково-практичну конференцію «Зміни у корпоративному законодавстві в період дії правового режиму воєнного стану в Україні» розпочато з виступів іноземних вчених, з якими впродовж останніх восьми років ведеться активна співпраця з написання монографій та навчальних посібників. Представлено доповідь «Засоби проти covid у польському корпоративному праві – чи можуть застосовуватися у воєнний стан в Україні?» Анджея Гербета – доктора права, професора, адвоката, голови відділу господарського права Люблінського Католицького університету Івана Павла ІІ (Факультет права, канонічного права та кафедри господарського права, Польща). Під час наукового заходу надано слово Войцеху Вижиковському (к.ю.н., адвокат, доц., проф. кафедри господарського права, Факультет права та адміністрації, Сілезький університет, Катовіце, Польща) з темою доповіді «Новий закон про регулювання забудови» та Якубу Замойському (аспірант, докторант Докторської школи, Член дослідницької групи з корпоративного та господарського права, Факультет права та адміністрації, Сілезький університет, Катовіце, Польща) з темою виступу «Дивіденди у простому акціонерному товаристві».

Тематику XX Міжнародної науково-практичної конференції щодо змін в корпоративному праві України було розкрито в світлі директив Європейського Союзу з урахуванням змін, що зумовлені запровадженням воєнного стану на території України з метою створення найбільш сприятливих та оптимальних умов підтримки економіки та ведення бізнесу у воєнний час. Зокрема, теми доповідей були присвячені обговоренню питань щодо механізму відшкодування збитків з урахуванням міжнародно-правових та національно-правових норм права (д.ю.н., проф. О. В. Зайчук), тенденцій розвитку корпоративного законодавства України на сучасному етапі державотворення (д.ю.н., проф. А. В. Коструба), організаційно-правових форм фермерських господарств: в руслі тенденцій закритого переліку форм юридичних осіб приватного права (д.ю.н., проф. А. В. Зеліско), окремих аспектів виконання договірних зобов’язань в умовах воєнного стану (д.ю.н., проф. О. І. Зозуляк), закладів охорони здоров’я в аспекті створення в них наглядових рад замість спостережних рад (к.ю.н., доц. І. А. Селіванова), санкцій по відношенню до юридичних осіб: на межі заборон та ліквідації (к.ю.н., с.д. В. В. Кочин), форс-мажорних обставин у договірних зобов’язаннях та їх правових наслідків (к.ю.н., доц. Л. М. Дорошенко), процесуальних особливостей захисту корпоративних прав у суді під час дії воєнного стану в Україні (аспірант, суддя В. Л. Гевко), окремих питань здійснення діяльності товариством з обмеженою відповідальністю в умовах воєнного стану (к.ю.н. Н. Д. Вінтоняк), особливостей реалізації права на отримання прибутку учасниками корпоративних інвестиційних фондів в період дії правового режиму воєнного стану в Україні (к.ю.н. М. Б. Данилюк), управління акціонерними товариствами в умовах воєнного стану (к.ю.н., доц. Л. В. Сіщук).

За результатами XX Міжнародної науково-практичної конференції «Зміни у корпоративному законодавстві в період дії правового режиму воєнного стану в Україні» буде опубліковано збірник наукових праць (електронний збірник), у якому представлено доповіді вчених з Харківського, Одеського, Тернопільського, Київського, Львівського та Франківського наукових осередків.

Щиро дякуємо Всім за активну участь, жваві дискусії, цікаві ідеї та пропозиції на шляху розвитку корпоративного законодавства в умовах воєнного стану з урахуванням євроінтеграційного напрямку удосконалення та втілення актуальних ідей в правову реальність!

 

Для перегляду наукових виступів переходьте за посиланням:

https://www.facebook.com/labcorplaw/