ІІ Модельне судове засідання Великої палати ЄСПЛ

16 травня 2024 р. студентами 1 курсу магістратури проведено цікавий показовий практичний захід «Модельне судове засідання Великої палати ЄСПЛ». Це вже друге таке модельне засідання ЄСПЛ в навчально-науковому юридичному інституті. Модельне судове засідання покликано, в першу чергу, відкрити для студента-правника професію юриста з практичної точки зору.

Цьогоріч для аналізу використано справу «Зеленчук та Цицюра проти України». Справа стосувалася порушення права мирного володіння майном (ст. 1 Протоколу 1 конвенції про захист прав людини та основоположних свобод). Саме ця справа ЄСПЛ стала потужним поштовхом до земельної реформи в Україні. У рішенні ЄСПЛ дійшов висновку, що держава-відповідач вийшла за межі своєї широкої свободи розсуду у сфері мораторію на відчуження земель сільськогосподарського призначення та не забезпечила справедливого балансу між загальним інтересом суспільства та майновими правами заявників. На виконання цього рішення ухвалено Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо умов обігу земель сільськогосподарського призначення», який скасовує мораторій на відчуження земель сільськогосподарського призначення та запроваджує ринок землі.

Захід був надзвичайно цікавим, інформативним та виконав профорієнтаційну мету  для здобувачів вищої освіти ОР бакалавр. В межах судового процесу до обговорення вдалося залучити і присутніх студентів та професорсько-викладацький склад ННЮІ.

Організаторами та модераторами заходу виступили:

Зоряна Яремак, завідувачка кафедри трудового, екологічного та аграрного права, доцентка, кандидатка юридичних наук;

Наталія Башурин, заступниця директора навчально-наукового юридичного інституту, викладачка кафедри трудового, екологічного та аграрного права, докторка філософії за спеціальністю 081 Право.

За сумлінну, відповідальну та якісну підготовку справи відповідали:

Олександр Федорович – голова Великої палати ЄСПЛ;

Володимир Андрусяк – суддя ЄСПЛ;

Софія Капчук – суддя ЄСПЛ;

Оксана Іванчук – заявниця у справі;

Дмитро Аннюк – представник заявниці;

Вікторія Близнюк – Урядова уповноважена у справах ЄСПЛ;

Назар Ковтун – представник Секретаріату урядового уповноваженого