Участь в обговоренні вузькопрофільних проблем у сфері екологічного, земельного та аграрного права викладачів кафедри трудового, екологічного та аграрного права

Останні тижні вересня – початок жовтня відзначилися рядом цікавих наукових (науково-прикладних) заходів, організованих провідними навчально-науковими правничими школами України та присвячених дискусійному обговоренню питань вдосконалення правового регулювання екологічних, земельних, аграрних відносин.

22 жовтня на базі Інституту держави і права імені В. М. Корецького НАН України (м. Київ) відділом проблем аграрного, земельного, екологічного та космічного права проведений «круглий стіл» на тему: «Децентралізація влади як чинник розвитку аграрного, екологічного, земельного та інших природоресурсних галузей права». Вузькоспеціалізована (на перший погляд) тематика заходу виявила в процесі обговорення глибинний пласт проблем, пов’язаних з обґрунтуванням необхідності та правових підстав проведення децентралізації управління, в тому числі, в екологічній, земельній та інших суміжних сферах, визначенням сильних та слабких сторін відповідного процесу, меж реалізації реформи для забезпечення її ефективної дії тощо.

Доповідачами на «круглому столі» були провідні фахівці в галузі екологічного, аграрного, земельного, природоресурсного права Інституту держави і права імені В. М. Корецького НАН України, Київського національного університету імені Тараса Шевченка, Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого, Національного університету біоресурсів і природокористування, Національного університету «Одеська юридична академія». В роботі круглого столу взяли участь завідувач кафедри трудового, екологічного та аграрного права, доктор юридичних наук, професор Надія Кобецька (тема виступу «Місцевий нагляд за лісогосподарською діяльністю в недержавних лісах Польщі: правові засади та практика реалізації»), доцент кафедри, кандидат юридичних наук Галина Мороз (тема виступу «Децентралізація влади як механізм забезпечення інтересів громад в природоресурсних сферах»), доцент кафедри, кандидат юридичних наук Світлана Романко (тема виступу «Кліматичні стратегії міст як правовий інструмент пом’якшення та адаптації до зміни клімату»).

29 вересня кафедрою земельного та аграрного права Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого організована міжнародна науково-практична конференція «Правові засади ведення органічного землеробства». Для обговорення були заявлені питання щодо особливостей правового регулювання використання земель для органічного землеробства; правових аспектів виробництва органічної сільськогосподарської продукції; правового забезпечення використання природних ресурсів та екологічної безпеки у процесі виробництва органічної продукції та ін. Тези доповідей до збірника матеріалів конференції були подані більшістю викладачів кафедри. Особисту участь у роботі заходу взяла доцент кафедри, кандидат юридичних наук Надія Багай, яка представила доповідь «Законодавче регулювання реєстрації виробників органічної сільськогосподарської продукції (сировини)».

Окремої уваги заслуговує організований Національним юридичним університетом імені Ярослава Мудрого в партнерській співпраці з міжнародними інституціями І Харківський міжнародний юридичний форум «Право та проблеми сталого розвитку у глобалізованому світі», який відбувався з 3 по 6 жовтня. В роботі Форуму взяли участь досвідчені політики, урядовці та науковці зі світовим ім’ям з Австрії, Бельгії, Білорусі, Болгарії, Великої Британії, Грузії, Данії, Естонії, Індії, Ірландії, Канади, Литви, Польщі, Словаччини, США, Туреччини, України, ФРН, Чехії, Швейцарії, Швеції, співробітники міжнародних організацій, структурних підрозділів ЄС, відомі правозахисники і представники юридичного бізнесу.

Основна ідея Форуму стала актуальною як для юридичної спільноти, так і для широкого кола науковців і громадських діячів. Кожен день роботи форуму був присвячений певній головній тематиці: мир та гуманність, правосуддя, прозора та ефективна влада, екологічна та продовольча безпека. Заходи Форуму відбувались в залах Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого та Національної академії правових наук України. За 4 дні роботи було проведено понад 20 різного характеру дискусійних панелей, круглих столів, відкритих лекцій, презентацій, майстер-класів, тренінгів, брейн-рингів, які проходились одночасно в різних локаціях і були розраховані на різну аудиторію.

У рамках Форуму 6 жовтня відбулася панельна дискусія «Правові засади екологічної та продовольчої безпеки: проблеми імплементації міжнародних стандартів», участь в якій на запрошення організаторів взяла завідувач кафедри трудового, екологічного та аграрного права, доктор юридичних наук, професор Надія Кобецька.

Присутніх на панельній дискусії привітав модератор заходу, доктор юридичних наук, професор, проректор з наукової роботи Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого, академік Національної академії правових наук України Анатолій Гетьман. Анатолій Павлович наголосив на важливості імплементації міжнародних стандартів дотримання екологічної та продовольчої безпеки законодавством України. В якості ключових спікерів свої виступи презентували доценти юридичного факультету Білоруського державного університету (м. Мінськ) Алег Мароз і Вераника Саскевич, професор, академік НАПрН України України Володимир Андрейцев (Національний гірничий університет), професор, академік НАПрН України Василь Костицький (Асоціація українських правників), професор Володимир Єрмоленко (Національний університет біоресурсів і природокористування України), професор, член-кореспондент НАПрН України Володимир Носік (Київський національний університет імені Тараса Шевченка) та професор, академік НАПрН України Анатолій Гетьман (Національний юридичний університет імені Ярослава Мудрого). У рамках панельної дискусії відбулося засідання «круглого столу» «Реформування законодавства у сфері забезпечення продовольчої безпеки: європейські вимоги та українські реалії», який модерував доктор юридичних наук, професор Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого Віталій Уркевич.