Асоціація випускників Юридичного інституту провела урочисту презентацію Цивільного кодексу Галичини 1797 року

З нагоди відзначення 25-річчя з дня заснування Навчально-наукового юридичного інституту в Івано-Франківську Асоціація випускників Юридичного інституту провела презентацію першого україномовного видання Цивільного кодексу Галичини 1797 року. Гостей у франківській Колегіаті, де відбулися офіційні урочистості, зустрічав класичною музикою квартет “Гармонія Нобіле”. На першу зустріч Асоціації випускників-юристів зібралися відомі франківці, правники, що закінчили Інститут і працюють у Києві, Львові, Одесі, Харкові, інших містах України та зарубіжжя, студенти та викладачі Навчально-наукового юридичного інституту. Серед запрошених гостей були ректор університету Ігор Цепенда, голова Івано-Франківської ОДА Олег Гончарук, журналісти. 

Асоціація випускників Юридичного інституту була створена цьогоріч – з нагоди 25-річчя Інституту, зазначила її голова Крістіна Фурда, юрисконсульт, випускниця 2000-го року. “Асоціацію можна розглядати як платформу для спілкування випускників і центр зв’язку між випускниками і Альма-матір’ю. Завдання Асоціації – популяризувати рідний Юридичний інститут, допомагати йому, підтримувати талановитих студентів і аспірантів – стипендіями, цікавою роботою. Це вияв вдячності до рідного вишу”, – сказала голова Асоціації випускників.

З нагоди свята усіх присутніх привітали ректор університету Ігор Цепенда, голова Івано-Франківської ОДА Олег Гончарук, голова Івано-Франківської облради Олександр Сич.

“Ми пішли за західною традицією: є університет, є випускники, які чогось досягли і можуть підтримати рідний виш. Але головне для нас – забезпечити нерозривність поколінь і традицій. Ми гордимося тим, що інститут відзначає 25 років – і за час своєї діяльності він посів фундаментальне місце серед юридичних шкіл України, продовжує рости і розвиватися. Як випускники, будемо робити все можливе для його подальшого поступу, – сказав Андрій Романчук. – Наразі Асоціація тільки починає свою діяльність, ця презентація – наш перший захід, після якого ми сподіваємося створити “ядро” з кількох сотень учасників, що зможуть дієво підтримувати Альма-матер”.

“Святкування 25-річчя інституту сьогодні можна вважати датою другого плану, бо головна, знакова, подія – це створення Асоціації випускників і те, що Асоціація проводить презентацію вперше виданого в Україні Цивільного кодексу Галичини 1797 року. 220 років тому на наших теренах вже було кодифіковане право – розуміємо, наскільки це важливо було на той час і як важливо знати про це тепер. Всесвітньовідомий Цивільний кодекс Наполеона, що вивчається як першоджерело, був прийнятий тільки у 1804 році, – а в цей час в Галичині вже застосовувалися норми цивільного права”, – відзначила директор Навчально-наукового Юридичного інституту, доктор юридичних наук, професор Валентина Васильєва. 

Незабаром україномовний переклад Цивільного кодексу Галичини 1797 року з’явиться у книжкових крамницях. 

 

 

Принагідно дякуємо КУРСу за ПУБЛІКАЦІЮ ПРО НАШ ЗАХІД