Відбулася Міжнародна науково-практична онлайн-конференція на тему: «Міжнародні і національні механізми прямої демократії: теорія і практика».

22 січня 2021 року на базі кафедри конституційного, міжнародного та адміністративного права навчально-наукового юридичного інституту Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника відбулася Міжнародна науково-практична онлайн-конференція на тему: «Міжнародні і національні механізми прямої демократії: теорія і практика».

Дата проведення конференції була обрана не випадково. Саме в цей день в 1919 році була втілена віковічна мрія українського народу про єдину і соборну Українську державу. Впродовж багатьох років незалежності 22 січня Український народ традиційно створює «живі ланцюги» з метою демонстрації своєї волі до єдності та соборності. Відповідно, обговорення здобутків і проблем правового регулювання у сфері прямої демократії в Україні, а також ознайомлення з відповідним досвідом іноземних держав, в цей день є не лише актуальним, практично необхідним, але й символічним. 

З урахуванням зазначеної вікопомної дати в українській історії, а також сучасних проблем прямої демократії робота конференції велась за чотирьома найбільш важливими напрямами у цій сфері, а саме: 1) проблематика основоположних засад прямої демократії в Україні та світі: філософсько-світоглядні, загальнотеоретичні та історико-правові аспекти; 2) проблеми удосконалення основних форм прямої демократії в Україні та світі; 3) проблематика інституційних, організаційних та функціональних механізмів у сфері забезпечення прямої демократії; 4) проблеми забезпечення прямої демократії у виключних, особливих і надзвичайних умовах та при здійсненні особливих процедур. 

Із вступним словом до доповідачів та учасників звернулось керівництво Навчально-наукового Юридичного інституту Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника та організатори конференції.

До участі у обговоренні актуальних проблем реалізації безпосереднього народовладдя долучилися представники наукової доктрини України та Польщі, народні депутати України, практики, представники громадських організацій, а також студенти.

Під час конференції відбулися цікаві обговорення та дискусії з приводу актуальності прямої демократії в Україні та світі (Вінтоняк О.В., Україна), порівняльного аналізу організації місцевого референдуму в Україні та Польщі (Przywora Bogusław, Польща), важливості інституту місцевого референдуму при зміні кордонів органів місцевого самоврядування в Польщі (доповідач – Feja–Paszkiewicz Anna, Польща), народоправства в Україні та європейської демократичної традиції (Панкевич І. М., Україна), судового перегляду рішення про проведення місцевого референдуму у польському законодавстві (Kowalski Sebastian, Польща), ролі Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини у національному механізмі захисту прав і свобод людини і громадянина (Непийвода Л. І., Україна), конституційної просвіти як основи прямої та представницької демократії в Україні (Колодзінський В. А., Україна) та з інших важливих проблем прямої демократії. 

Обговорення тематики конференції дало можливість досягти мети і завдань даного заходу в повному обсязі. За результатами виступів, доповідей та обговорень було сформульовано цілу низку науково-теоретичних та практичних рекомендацій, які викладені у збірнику матеріалів конференції та передані до відповідних органів публічної влади. 

Детальніше з перебігом конференції можна ознайомитися, завантаживши відео.

Керівник та модератор конференції – завідувач кафедри конституційного, міжнародного та адміністративного права ННЮІ Прикарпатського національного університету ім. Василя Стефаника, доцент Розвадовський В. І.